Ring Anhöriglinjen: 0200-239 500

Linjen är öppen
Måndag - tisdag, torsdag - fredag 10.00 - 15.00
Onsdag och söndag 18.00 - 21.00

Lisa Syrén blir ambassadör för Anhörigas Riksförbund

Pressmeddelande 10 November 2021

Radioprofilen Lisa Syrén blir Anhörigas Riksförbunds första officiella ambassadör. Det avslöjades på den digitala konferensen Anhörigriksdagen tidigare idag. ”Vi är jättestolta och glada över att Lisa har tackat ja till uppdraget. Hon är en person som har särskilda förutsättningar att bära och föra fram förbundet och våra frågor”, säger förbundsordförande Ann-Marie Högberg.

Lisa Syrén är sedan drygt 35 år en omtyckt och medkännande röst i otaliga radioproduktioner, inte minst långkörarna ”Karlavagnen” och ”Ring så spelar vi”. Idag hörs hon i det egna programmet “Önskesöndag” i den digitala P4-kanalen “P4 Plus”. Lisa Syrén har varit engagerad i Anhörigas Riksförbund väldigt länge, inte minst som moderator på ett 15-tal anhörigriksdagar genom åren. Nu blir hon ambassadör även mer formellt.
– Det är en hederstitel som vi ger till personer vi har ett stort förtroende för och som vi tänker kan representera anhöriga och vårt förbund på ett bra sätt. Vi är jättestolta och glada över att Lisa har tackat ja till uppdraget, säger Ann-Marie Högberg.

Lisa Syrén är hedrad över att ha fått frågan, även om hon känt sig som ambassadör hela tiden. I rollen som journalist har hon haft möjlighet att regelbundet lyfta anhörigfrågorna i radiodokumentärer och andra sammanhang.
– Jag är själv anhörigvårdare och upplevde en nöd hos mig själv och andra över bristen på kunskap om sina rättigheter och vad som finns att slåss för. Det är många som har det svårt, säger Lisa Syrén.
I många år tog hon hand om sina föräldrar och en dement moster:
– Jag känner mig privilegierad som kunnat ta så aktiv del i omvårdnaden och vara väldigt nära mina närstående. Hela tiden har jag lyft frågorna om anhörigskap på vårdavdelningar och andra ställen, men väldigt ofta bemötts av frågetecken. Vi måste synliggöra alla de 1,3 miljoner anhöriga och förstå att Sverige rasar utan deras insatser. Förbundet måste lyftas fram och bli mer känt, och de anhöriga måste få veta vilket stöd de har rätt till, säger hon.

Den nyutnämnda ambassadören ser fram emot att få påbörja sitt nya uppdrag:
– Jag hoppas kunna bidra till att frågorna får större uppmärksamhet, jag har många idéer! Som moderator har jag plockat upp en del kunskap, och kan jag dra mitt lilla strå till stacken så ska jag försöka göra det, säger Lisa Syrén.

 

Foto: Ola Åkeborn

Det finns 1,3 miljoner anhöriga i Sverige

Med anhörig avses en person som vårdar, hjälper eller stödjer en närstående som behöver det på grund av fysisk eller psykisk ohälsa, ålder eller funktionsnedsättning.

   Läs mer

Det finns 1,3 miljoner anhöriga i Sverige
Bli medlem

Bli medlem

Med anhörig avses en person som vårdar, hjälper eller stödjer en närstående som behöver det på grund av fysisk eller psykisk ohälsa, ålder eller funktionsnedsättning.

   Läs mer

Anhörigas rättigheter

Anhörigas rättigheter

Anhörigföreningarna arbetar med en mängd olika saker på lokal nivå. Det kan bland annat handla om att stötta anhöriga, ordna olika aktiviteter och påverka lokala politiker.

   Läs mer

Anhörighandboken

Anhörighandboken

Anhörighandboken är ett teoretiskt och praktiskt verktyg för alla som vill veta mer om anhörigvård och anhörigstöd.

   Läs mer