Ring Anhöriglinjen: 0200-239 500

Linjen är öppen
Måndag - tisdag, torsdag - fredag 10.00 - 15.00
Onsdag och söndag 18.00 - 21.00

Ida Hallquist ny ambassadör för Anhörigas Riksförbund

Hon gjorde stor succé i tv-serien ”Ack Värmland” för några år sedan, och i höstas blev hon Idol-Ida med hela svenska folket. Nu blir Ida Hallquist ambassadör för Anhörigas Riksförbund. Och i höst leder hon Anhörigriksdagen i Karlstad, kan Vi Anhöriga avslöja. “Att belysa anhöriga är jätteviktigt. Jag är jättestolt och glad att jag fått uppdraget att göra det med er”, säger hon.

Ida Hallquist möter oss i hotellvestibulen på Scandic Nord i Uppsala där hon ska presenteras på kongressen lite senare. Hon är klädd i zebramönstrad byxa och tröja och hälsar glatt. Ida är en väldigt social person som stormtrivs i umgänget med andra människor:

– Jag har lärt mig att det är det jag tycker är roligt – träffa folk och analysera, ler hon.

Systern, dottern, tvåbarnsmodern, sångerskan och skådespelaren Ida Hallquist blir nu Anhörigas Riksförbunds andra ambassadör och hamnar i gott sällskap med radioprofilen Lisa Syrén som utsågs 2021 efter ett kongressbeslut om att förbundet ska knyta ambassadörer till sig.

Hur kommer det sig att du ville tacka ja? 
– För mig är det sånt här som betyder någonting. Jag är väldigt glad att ni frågar mig och jag vill se till så att ert budskap och kunskapen om att ni finns och vad ni gör kommer ut. Ingen ska behöva känna sig ensam i sitt anhörigskap. Det är viktigt på riktigt. Att vara med i ”Idol” var så klart jättekul, men att öppna dörrar för att kunna göra något som på riktigt är meningsfullt på ett djupare plan, säger Ida.

Som ambassadör ser hon fram emot att kunna bidra till att sprida kunskap, hopp och glädje:
– Att belysa anhöriga är jätteviktigt. Jag är jättestolt att jag fått uppdraget att göra det med er, och jag är så glad att jag kan få bidra till att lyfta er. Men det handlar ju såklart mest om att jag är anhörig själv. Det är många som inte vet att ni finns. När jag berättat för andra i min ålder så är det väldigt få som haft koll, vilket är väldigt synd.  

Ida bor idag i Bromma med sina två barn Lotta och Stella, men är född och uppvuxen i värmländska Kil i en familj där alla, även far- och morföräldrarna, var musikanter på olika sätt. Hennes eget anhörigskap handlar främst om hennes storasyster Victoria, eller Vickan som hon kallades, men också om hennes pappa Malte, som har ett hjärtfel som begränsar livet. Vickan led av den sällsynta sjukdomen dystoni-16, och gick bort i november 2021, bara 29 år gammal.

– Det är ett handikapp som inte så många känner till. Jag har också två kusiner med samma handikapp, men det kan se väldigt olika ut. Min yngsta kusin kan beskrivas som en välfungerande Downs syndrom-tjej. Men min syster var väldigt gravt handikappad. Hon kunde inte gå utan att hålla sig i en rullator, hon hade inget tal och inget tydligt teckenspråk. Man var tvungen att känna henne för att förstå vad hon ville, och inte ens det hjälpte alla gånger. Då fick man gissa sig fram. Jag brukar säga att jag hade en storasyster som var utvecklingsstörd, och en lillebror som bara var störd, ler Ida.

Efter studenten började hon jobba som personlig assistent åt Vickan. Det stärkte relationen mellan dem ytterligare.

– Jag hade haft ett nyårslöfte sen jag var 15 om att umgås mer med Vickan. Hon var ganska introvert och bad inte om min uppmärksamhet. Men jag ville lära mig.

Musiken var deras sätt att kommunicera hela tiden, men det blev nu ännu tydligare när de började vara med varandra så mycket mer.
– När hon gick bort blev det väldigt tydligt hur stor roll musiken hade haft. Den var vårt sätt att kommunicera. I musiken blev vi lika och handikappet behövde inte vara fokuset. Utan där satt vi vid pianot och spelade och sjöng. Det var vår grej, berättar Ida.

Att åka bil var en annan av systrarnas grejer. 
– Vi bara drog ner rutorna och spelade jättehög musik. Det var också tack vare Vickan som jag sökte till ”Idol”. Det fanns inte på kartan innan, det var väldigt olikt mig. När hon dog på grund av att hennes lungor inte riktigt orkade längre så kände jag hur himla stark musiken är. Den för oss samman. Musik kan alla hålla på med och där kan man vara precis hur man vill. Det var där vi hittade vår gemenskap.

2021 blev Idas pappa Malte svårt hjärtsjuk och fick operera in en pacemaker, bara några veckor innan Vickan dog. Hon beskriver det som ett år då döden kom nära henne.
– Min morfar och farfar har ju gått bort, men de var gamla och dementa. Nu visste vi plötsligt inte om pappa skulle överleva. Och sen dog Vickan. Men pappa mår som väl är bra idag. Han har ju sin pacemaker, äter sina mediciner och har sina problem, men det blir sakta men säkert bättre hela tiden. Han kan jobba och får bara ta det lite lugnt. Han får göra allting lagom, säger Ida.
Nu tycker hon att det är skönt att slippa vara konstant orolig för sina närstående.

Berättelsen om Idas intensiva Idol-höst förtjänar att uppmärksammas. Första gången tittarna fick bekanta sig med henne i den rollen var den 23 augusti 2022. När hon satte sig bakom ett piano i ett skyltfönster i Stockholm var det för henne som att blunda och kasta sig ut i det okända. Hon hörde sig för med juryn om pianot lät bra och sa att hon hellre suttit där och bara pratat i en kvart och sen fått gå hem.
Den här ödmjukheten visade sig vara en av hennes finaste egenskaper och skulle ta henne långt i tävlingen. När hon började sjunga rördes såväl juryn som publiken och många av tittarna till tårar och hon gick självklart vidare.


– Idolresan har påverkat mig jättemycket. Musikaliskt sett tycker jag kanske inte att det har hänt så mycket med mig. Men det var svårt att parera mammaliv och ”Idol”. Det var svårt att gå in helhjärtat i något, säger hon. 
Att hon inte kunde ge hundra procent och lägga ner hela sin själ i musikprogrammet är hon egentligen glad för även om det också kändes jobbigt:
– För mig blev det inte på liv och död som det kanske var för många av de yngre. Men personlighetsmässigt så har jag utvecklats enormt. Den responsen jag fick för att jag var jag har stärkt mig något enormt. Det trodde jag inte. Det var jättesvårt att ta in det först. Men så här i efterhand så märker jag att jag har slutat be om ursäkt för att jag finns. Det händer – jag har fortfarande mina svaga dagar – men jag kan gå in i ett rum nu och känna att jag vet vilken roll jag har.


Idol-deltagarna hade ett hektiskt schema mellan fredagsfinalerna. Det var coachning, repetitioner, olika studiebesök, framträdanden och mediabevakning. Livet som tvåbarnsmamma kom i kläm, som Ida konstaterade tidigare i intervjun.
– Jag kunde ha ångest över att gå på en middag med kompisar för att jag inte var hemma med tjejerna.
Samtidigt tror hon att det var nyttigt för henne att vara med i ”Idol”:
– Det var nog det här jag behövde. Ibland får man bara riva av plåstret och göra någonting för sin egen skull också.

Ida har hela tiden varit öppen med sitt anhörigskap och sagt att hon inte skulle ha sökt till programmet utan det. I ett uppmärksammat avsnitt berättade Ida att hon var där tack vare sitt eget anhörigskap, både till Vickan och pappa Malte.
– Det är Vickans förtjänst att jag är här och att jag är den jag är. Jag tror att mitt hjärta ser och slår lite extra för människor som har det lite tufft på olika sätt i livet, säger hon.

I en av veckofinalerna i ”Idol” framförde Ida låten ”Röda trådens slut” tillsammans med Oscar Magnusson. En speciell stund för henne:
– Ja, vi kunde båda relatera till texten fast på olika sätt. Vi hade båda förlorat personer vi älskade. Oscar hade mist sin pappa, jag min syster. Vi tyckte ju att Vickan hade massor kvar av livet, som hon aldrig fick uppleva.

Så småningom lämnade Ida tävlingen på en hedervärd sjätteplats. Programledaren Pär Lernström höll ett känslostarkt avskeds- och tacktal där han bland annat betonade hennes stora empati för människorna i hennes närhet, inte minst de andra Idol-deltagarna.

Idag vet Ida vem hon är och varför. Hon har slutat vara någon annan än sig själv och har hamnat på en bra plats i livet.

– Nu är jag Ida i alla rum, och det är väldigt skönt att känna det.

Hon upplever också att hon kunnat visa för barnen att hon inte bara är mamma, och att hon fått vara till inspiration för dom.

– Mina barn tycker det var jättekul att jag var med! Idol-hotellet ligger bara en kvart hemifrån, så det är nära. Även om vi inte sågs jättemycket i veckorna så hann vi träffas på helgerna, men jag var aldrig närvarande till hundra procent och det kändes jobbigt. Det var fruktansvärt att inte få vara med dom hela tiden. Men Idol-resan har gjort mig till en lyckligare mamma. Det märker barnen. Som bonus har de fått en mycket stark och nära relation till sin pappa, som ställde upp väldigt mycket under tiden.

Ida har varit med i andra musiktävlingar i TV; ”Så ska det låta” 2018 där hon hade Tommy Körberg i motståndarlaget, och ”Doobiboo” 2019, då i par med skådespelaren Johan Östling. Men det breda genombrottet kom när hon spelade karaktären Fanny mot bland andra Mia Skäringer i tv-serien ”Ack Värmland”, som sändes i två säsonger mellan 2015 och 2017.

– Folk pratar om serien än idag. Det är ju ett betyg på att den blev omtyckt, säger Ida, som avslöjar att hon kom in i serien på ett bananskal:

– Jag bara råkade hamna där! Seriens skapare och regissör Ulf Malmros hittade ingen skådespelare han tyckte passade. Då ringde han till Björn Andersson-Ling (artist, reds anm) och bara, ”känner du till nån tjej som är i typ 20-årsåldern och från Värmland? Björn spelade i en trio med min pappa, och på den vägen var det, berättar Ida.

Hon fortsätter:

– De visste ju att jag sjöng, men de hade aldrig sett mig skådespela. Så det var verkligen ett långskott. Jag såg väl ut och lät som de hade tänkt sig i, så att de vågade chansa på den här rookien.  

Vi Anhöriga kan även avslöja att Ida kommer att leda Anhörigriksdagen i oktober som konferenciär.

– Det ska bli superkul och jag ser verkligen fram emot det, säger hon.

TEXT OCH FOTO: MICHAEL NYSTÅS

INSTAGRAM
Följ Ida på Instagram
@ida_bottikil

Se Ida framföra “Röda trådens slut” med Oscar Magnusson:
https://youtu.be/TIp2ahJeaLM

MER OM IDA
Ålder: Född 1994, fyller 29 i augusti.
Längd: 1,78.
Familj: Döttrarna Lotta, 3 år, och Stella, 5 år. Mamma, pappa och lillebror.
Bor: Bromma.
Gör: ”Oklart.” 50 % lärare, 50 % frilansande underhållare; sjunger, programleder, dubbar tecknad film.
Intressen: Sociala sammanhang. ”Jag älskar att umgås!”. Musik och kreativitet. Underhålla och beröra andra. Skriver egen musik.
Aktuell: Ny ambassadör för Anhörigas Riksförbund.

Det finns 1,3 miljoner anhöriga i Sverige

Med anhörig avses en person som vårdar, hjälper eller stödjer en närstående som behöver det på grund av fysisk eller psykisk ohälsa, ålder eller funktionsnedsättning.

   Läs mer

Det finns 1,3 miljoner anhöriga i Sverige
Bli medlem

Bli medlem

Med anhörig avses en person som vårdar, hjälper eller stödjer en närstående som behöver det på grund av fysisk eller psykisk ohälsa, ålder eller funktionsnedsättning.

   Läs mer

Anhörigas rättigheter

Anhörigas rättigheter

Anhörigföreningarna arbetar med en mängd olika saker på lokal nivå. Det kan bland annat handla om att stötta anhöriga, ordna olika aktiviteter och påverka lokala politiker.

   Läs mer

Anhörighandboken

Anhörighandboken

Anhörighandboken är ett teoretiskt och praktiskt verktyg för alla som vill veta mer om anhörigvård och anhörigstöd.

   Läs mer