Ring Anhöriglinjen: 0200-239 500

Linjen är öppen
Måndag - tisdag, torsdag - fredag 10.00 - 15.00
Onsdag och söndag 18.00 - 21.00

Anhörigriksdagen 25-årsjubilerar i Karlstad med Idol-stjärnan på scen

Anhörigriksdagen är Sveriges största mötesplats för anhörigfrågor. Den 24–25 oktober firar konferensen 25 år på plats i Karlstad. Konferensen leds av sångerskan och skådespelaren Ida Hallquist, som slog igenom i talangtävlingen ”Idol” 2022. ”Vi har väldigt många intressanta föreläsare i år också med ett program som innehåller något för alla”, säger Anhörigriksdagens projektledare Åsa Bengtsson.

Anhörigriksdagen äger rum under två heldagar på konferensanläggningen Karlstad CCC, och bjuder på ett fullmatat program med en lång rad intressanta föreläsare. Åsa Bengtsson tipsar särskilt om Martina Takter som talar om varför det är nödvändigt att ha ett anhörigperspektiv. Under 2023 leder hon ett projekt med samma namn, och reser runt från norr till söder och träffar beslutsfattare, chefer och medarbetare i kommunerna.

– Martina kommer också att berätta om den nya nationella anhörigstrategin, säger Åsa Bengtsson.

Andra ämnen som tas upp är t.ex. vuxensyskon (Maria Ahlquist, Nka), barns rätt som anhöriga (Bonnie Friedh) och att leva med både sorg och glädje (Ing-Marie Bergh, Tal och Text). Även de båda arvsfondsprojekten KiX Senior och Vägra Skuld finns representerade. 

Temat för Anhörigriksdagen 2023 är ”Det gränslösa anhörigskapet”:

– Det är ett väldigt spännande ämne, som kan innefatta hårda och mjuka gränser, potentiellt överlappande områden mellan kommun och region, interkulturella gränser och hur man som anhörig eller närstående ibland kan behöva tänja på gränserna för vad som är bekvämt för ena eller andra parten, säger Åsa Bengtsson.

I våras utnämndes Ida Hallquist till ambassadör för Anhörigas Riksförbund. Nu lotsar hon publiken genom programmet från scen.

Förbundsordförande Marléne Lund Kopparklint ser fram mot att få hälsa publiken välkomna till hennes hemstad:

– Det är en speciell känsla att mötas på hemmaplan, i synnerhet när frågorna är så viktiga som på Anhörigriksdagen. Det ska också bli fint att kunna träffas ansikte mot ansikte igen, säger hon.

Det finns flera olika sätt att ta del av Anhörigriksdagen. Man kan välja att vara med helt på plats, men det går också att delta digitalt, hemifrån eller tillsammans i lokalföreningen. Anhörigas Riksförbund ordnar gruppvisningar på storbildsskärm i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan (SV). Kontakta ert lokala SV-kontor för mer information.

Medlemmar i Anhörigas Riksförbund går in till rabatterat pris. Digitalt deltagande är kostnadsfritt för medlemmar. Intresserade journalister är välkomna att närvara på plats i Karlstad.

TEXT OCH FOTO: MICHAEL NYSTÅS

Det finns 1,3 miljoner anhöriga i Sverige

Med anhörig avses en person som vårdar, hjälper eller stödjer en närstående som behöver det på grund av fysisk eller psykisk ohälsa, ålder eller funktionsnedsättning.

   Läs mer

Det finns 1,3 miljoner anhöriga i Sverige
Bli medlem

Bli medlem

Med anhörig avses en person som vårdar, hjälper eller stödjer en närstående som behöver det på grund av fysisk eller psykisk ohälsa, ålder eller funktionsnedsättning.

   Läs mer

Anhörigas rättigheter

Anhörigas rättigheter

Anhörigföreningarna arbetar med en mängd olika saker på lokal nivå. Det kan bland annat handla om att stötta anhöriga, ordna olika aktiviteter och påverka lokala politiker.

   Läs mer

Anhörighandboken

Anhörighandboken

Anhörighandboken är ett teoretiskt och praktiskt verktyg för alla som vill veta mer om anhörigvård och anhörigstöd.

   Läs mer