Ring Anhöriglinjen: 0200-239 500

Linjen är öppen
Måndag - tisdag, torsdag - fredag 10.00 - 15.00
Onsdag och söndag 18.00 - 21.00

12 nominerade kan bli Årets Anhörigkommun

PRESSMEDDELANDE 15 SEPTEMBER 2022

2021 blev Skövde den första mottagaren av Anhörigas Riksförbunds nya pris till den kommun som gör mest för anhöriga, Årets Anhörigkommun. 2022 års vinnare avslöjas på Anhörigriksdagen den 9–10 november. Intresset för att nominera kandidater har även i år varit stort. Juryn har inte mindre än 12 kommuner att välja mellan – från Ystad i söder till Sundsvall i norr.

”Det är fantastiskt roligt att så många kvalificerade kandidater nominerats”, säger Ann-Marie Högberg, förbundsordförande för Anhörigas Riksförbund.

Syftet med priset Årets Anhörigkommun är att uppmärksamma en kommun som gjort väsentliga insatser för anhöriga. Detta ska i sin tur leda till att kommunerna sporras att förbättra sina insatser och ge förutsättningar att sprida goda exempel.

I år har följande kommuner nominerats: Avesta, Bollnäs, Borås, Danderyd, Götene, Karlstad, Laholm, Sundbyberg, Sundsvall, Ulricehamn, Värnamo och Ystad.

– Det är viktigt och roligt att få lyfta fram en kommun som gjort väsentliga insatser för att förbättra anhörigas situation. Det behövs goda exempel och de förtjänar verkligen en utmärkelse! Juryn har ett både svårt, intensivt och roligt arbete med att utse en vinnare framför sig, säger Ann-Marie Högberg.

För att kunna utses till Årets Anhörigkommun ska kommunen ha en verksamhet, eller gjort en speciell insats, som på ett tydligt sätt gynnar anhöriga. Det ska även finnas en tydlig funktion eller tjänst för stöd till anhöriga. Det kan till exempel vara en anhörigkonsulent eller motsvarande. Resurserna till anhörigstödet får inte heller ha minskats under de senaste två åren. Stödet ska omfatta anhöriga till såväl äldre som yngre närstående.

Vinnaren utses av en jury på fem personer bestående av Ann-Margret Blomqvist och Anders Norrman, ledamöter i förbundsstyrelsen, Heidi Melin, Upplands-Bro, och Camilla Nyman, Malmö, representanter för lokalföreningarna. Förbundets organisationsombudsman Anett Karlsson är sammankallande.

 

Bildtext: Ann-Marie Högberg, förbundsordförande för Anhörigas Riksförbund, gläds åt de många nomineringarna till utmärkelsen Årets Anhörigkommun. Foto: Michael Nystås

Det finns 1,3 miljoner anhöriga i Sverige

Med anhörig avses en person som vårdar, hjälper eller stödjer en närstående som behöver det på grund av fysisk eller psykisk ohälsa, ålder eller funktionsnedsättning.

   Läs mer

Det finns 1,3 miljoner anhöriga i Sverige
Bli medlem

Bli medlem

Med anhörig avses en person som vårdar, hjälper eller stödjer en närstående som behöver det på grund av fysisk eller psykisk ohälsa, ålder eller funktionsnedsättning.

   Läs mer

Anhörigas rättigheter

Anhörigas rättigheter

Anhörigföreningarna arbetar med en mängd olika saker på lokal nivå. Det kan bland annat handla om att stötta anhöriga, ordna olika aktiviteter och påverka lokala politiker.

   Läs mer

Anhörighandboken

Anhörighandboken

Anhörighandboken är ett teoretiskt och praktiskt verktyg för alla som vill veta mer om anhörigvård och anhörigstöd.

   Läs mer