Ring Anhöriglinjen: 0200-239 500

Linjen är öppen
Måndag - tisdag, torsdag - fredag 10.00 - 15.00
Onsdag och söndag 18.00 - 21.00

Anhöriga syns i media

Vi är inne i valrörelsens slutspurt och att tränga igenom mediabruset är svårare än någonsin. Trots svårigheterna uppmärksammas anhöriga just nu på flera håll i svensk media. I Sveriges Radios Podserie Sinnessjukt har två utmärkta avsnitt sänts, del ett den 23.e augusti och del två den 30 augusti.

Sinnessjukt leds av författaren Christian Dahlström och i de aktuella avsnitten pratar han och psykiatrikern Markus Takanen om anhöriga till personer med psykisk ohälsa. Med hjälp av lyssnarnas input tipsar de om vad man som anhörig kan göra för att hjälpa sin närstående.

Markus berättar hur viktigt det är för hans patienter att ha stöd från sina anhöriga, och vilka han tror är de bästa sätten att hjälpa till. Christian berättar också om sina egna erfarenheter, men viktigast av allt är tipsen från lyssnarna.

Sen har vi programmet Kropp & Själ i Sveriges Radio P1 där programmet på tisdag 11 september kommer att handla om anhörigfrågan. Bland annat intervjuas Lina Persson som berättar om hur det är att leva som anhörig till en person med Bipolär sjukdom. Avsnittet kommer även att innehålla ett telefonväkteri där lyssnarna kan ringa in direkt till programmet och få svar på sina frågor. Programmet sänds tisdag 11 september 10:03 på Sveriges Radio P1.

Även Tv4 har uppmärksammat anhörigfrågan. I Nyhetsmorgon 4 september sändes ett långt inslag med deras egen Dr Mikael. På frågan om var man ska vända sig som anhörig nämner han vår Anhöriglinje som första alternativ. Se inslaget på TV4 Play. 

Samme Dr Mikael driver Läkarpodden tillsammans med Tilde de Paula. Det senaste avsnittet publicerat 4 september ägnas helt åt anhörigfrågan. På poddens sida går det att läsa:

Det handlar om den enorma grupp människor som varje dag stöttar, hjälper, kämpar, sörjer, vårdar och ger kärlek, ”Anhörig och närstående”. Att vara anhörig till någon som plötsligt blir sjuk, får ett allvarligt sjukdomsbesked, är långvarigt och kroniskt sjuk är något som många, om inte de flesta av oss, någon gång i livet får hantera. Och vi har fått mängder av mejl som beskriver situationer fyllda med gråt, ensamhet, frustration och maktlöshet, men även skratt, glädje, kärlek och lättnad.Utan medmänsklighet och att vi i samhället bryr oss om varandra skulle den vård vi har idag kollapsa. Vi försöker kasta ett ljus över relationen mellan anhörig, närstående, drabbad och vården i Sverige.

Vi på Anhörigas Riksförbund kommer nu göra vad vi kan för att följa upp dessa mediainslag för att inte frågan ska falla in i glömska.

Lars Tegermark

Länkar:

Sinnessjukt, Anhöriga del ett 23 augusti

Sinnessjukt, Anhöriga del två 30 augusti

Kropp & Själ, Sveriges Radio P1

Nyhetsmorgon TV4, 4 september om anhöriga

Det finns 1,3 miljoner anhöriga i Sverige

Med anhörig avses en person som vårdar, hjälper eller stödjer en närstående som behöver det på grund av fysisk eller psykisk ohälsa, ålder eller funktionsnedsättning.

   Läs mer

Det finns 1,3 miljoner anhöriga i Sverige
Bli medlem

Bli medlem

Med anhörig avses en person som vårdar, hjälper eller stödjer en närstående som behöver det på grund av fysisk eller psykisk ohälsa, ålder eller funktionsnedsättning.

   Läs mer

Anhörigas rättigheter

Anhörigas rättigheter

Anhörigföreningarna arbetar med en mängd olika saker på lokal nivå. Det kan bland annat handla om att stötta anhöriga, ordna olika aktiviteter och påverka lokala politiker.

   Läs mer

Anhörighandboken

Anhörighandboken

Anhörighandboken är ett teoretiskt och praktiskt verktyg för alla som vill veta mer om anhörigvård och anhörigstöd.

   Läs mer