Med sitt senaste reformförslag, en extra veckas föräldraledighet, vill Socialdemokraterna förenkla för landets 900 000 föräldrar. Samtidigt står en lika stor grupp, 900 000 anhöriga i arbetsför ålder, helt utan stöd från samhället.
I dagarna presenterade Socialdemokraterna sitt valmanifest och med det reformen om en extra veckas föräldraledighet. En i grunden bra reform som kommer att underlätta mycket för landets föräldrar, främst de med så låga inkomster att de tvingas jobba under barnens skollov, med ständigt dåligt samvete och ökad stress som ofrivillig ryggsäck.
900 000 är antalet föräldrar som kan komma på fråga för att utnyttja reformen. 900 000 är också antalet anhöriga i Sverige som dagligen hjälper och stöttar en närstående samtidigt som de ska klara av sitt egna förvärvsarbete. Varje år tvingas 140 000 av dessa gå ned i arbetstid eller rent av säga upp sig för att kunna hantera sin anhörigsituation.
I takt med att befolkningen blir allt äldre kommer trycket på de anhöriga bli allt hårdare. Vi vet att vi om 20 år kommer ha mer än dubbelt så många demenssjuka som idag och demens är en av diagnoserna där anhöriga tvingas ta ett stort ansvar för de som drabbats. Att hjälpa och stötta en närstående är något som alltid ska vara ett frivilligt val men så ser det idag inte ut.
När vi nu vet att vi står inför vad många kallar en vårdkatastrof vad kommer då hända då allt fler anhöriga tvingas in i ett omvårdnadsansvar av sina närstående? Vad kommer det göra för samhällsekonomin? Beräkningar visar att anhöriga sparar samhället 183 miljarder årligen genom att utföra en stor del av den vård som de närstående är i behov av. Men hur mycket kostar det inte samhället att tvinga 140 000 anhöriga att helt eller delvis avstå från arbete?
Vi jobbar dagligen med att lyfta fram fakta kring anhörigfrågan och att synliggöra dessa 1,3 miljoner svenskar som dagligen hjälper och stöttar en närstående som själv inte klarar av sin vardag. Ja, du läste rätt. 1,3 miljoner svenskar dagligen, allt enligt Socialstyrelsens egna siffror.
Det är nu dags för landets politiker att vidga synfältet. Det finns fler grupper i samhället som behöver vårt stöd. Fler än de som vanligtvis hamnar i fokus. Politiken måste klara av att se hela spelplanen. Anhöriga är en stor, ofta osynlig grupp i samhället som förtjänar vårt stöd. Det skulle alla tjäna på.
Ann-Marie Högberg
förbundsordförande
Anhörigas Riksförbund