Vi är väldigt glada att kunna säga att denna läkare och professor i molekylär medicin kommer att föreläsa på vår Anhörigriksdag i år. Anders Rosengren är ju dessutom aktuell med en ny bok som heter ”Hela livet” och lite av kunskapen och inspirationen han tar upp i den boken kommer han även att bjuda på under Anhörigriksdagen.
Du hittar mer programinfo och biljettköp här >>
Utdrag ur intervjun med honom som publicerades i senaste numret av ”Vi Anhöriga”:
Från ”Nyhetsmorgon” till P4 Extra och ”Fråga Doktorn”. Bokaktuelle forskaren och läkaren Anders Rosengren syns just nu överallt. Men allra roligast är den tacksamhet han möter från vanliga människor. I november gästar han Anhörigriksdagen.
Anders Rosengren har jobbat som läkare sen 2007. Han disputerade samma år och 2010 publicerade han en banbrytande artikel i den ansedda vetenskapliga tidskriften Science om kopplingen mellan stress och typ 2-diabetes. 2019 blev han professor i molekylär medicin på Göteborgs universitet där han leder en egen forskningsgrupp. Idag delar han sin tid mellan läkarmottagningen och forskningen.
– Som forskare ägnar jag mig åt en stor blandning av molekylära cellanalyser med fokus på livsstilsfaktorer och sjukdomar som typ 2-diabetes, berättar han.
Både kropp och själ avgörande för hur vi mår
I augusti släpptes boken ”Hela livet” som egentligen är en vidareutveckling av tankarna bakom det digitala Livsstilsverktyget som Anders Rosengren var med och skapade för fem år sen. Det handlar om att lära sig att förstå och se att både kropp och själ är avgörande för hur vi mår.
Boken tog tre år att skriva vid sidan av hans ordinarie arbete.
– Jag kände en stor frustration som läkare över att människor mer och mer ses som maskiner som ska lagas med läkemedel eller väldigt fyrkantiga livsstilsråd. Men tänk om vi i bruset av alla dessa råd inte ger människor en chans att ta ett steg tillbaka och reflektera över vad det egentligen är vi vill åstadkomma med hälsoråden och vad som är väsentligt i livet?
Utöver det vetenskapligt mätbara
Boken förmedlar istället en syn på hälsa som utöver det vetenskapligt mätbara handlar om hur vi hanterar vardagen med känslor av tomhet, sjuka närstående och egen sjukdom.
– Det är en hälsosyn jag tror att vi alla skulle må mycket bättre av och som tar bort fokus på att få konkreta mätvärden, och istället gör hälsa till nånting som handlar om att hantera vardagen och bära livet. Jag möter ofta patienter med perfekta mätvärden men som ändå inte har kunnat hantera vardagen utan upplever ångest och oro över sånt de inte kunnat uppnå. Samtidigt har jag mött människor med svåra kroniska sjukdomar, många äldre, som verkligen haft en förmåga att se på livet med öppna ögon. Det har fått mig att inse att hälsa är något vi kan uppnå i hög ålder. I boken vill jag ge en bild av att hälsa är något för alla oavsett ålder och sjukdomar, säger Anders.
Text: Michael Nystås
Foto: Emma Larsson