Startsida > Aktuellt > Ny minister för anhörigfrågor

Ny minister för anhörigfrågor

Igår meddelade regeringen att barn- äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér slutar sitt uppdrag för ett toppjobb inom FN. Idag presenterade Stefan Löfven sin nya minister.

Åsa Regnér som haft anhörigfrågan på sitt bord sedan förra valetmeddelade igår hastigt och lustigt att hon fått ett nytt jobb. Assisterande generalsekreterare i FN och ordförande för UN Women blir hennes nya titlar.

Vem som skulle ta över Regnérs ministerportfölj? Eller skulle arbetsuppgifterna rent av övertas av något annat statsråd fram till valet i höst? Idag kom svaret. Ny minister med ansvar för barn- äldre- och jämställdhetsfrågor blir Lena Hallengren. Därmed kommer hon också få ansvar för vår egen anhörigfråga inför den kommande valrörelsen.
– Jag har stora uppgifter på mitt bord de kommande månaderna, sade den nygamla ministern på presskonferensen.

Lena Hallengren var tidigare biträdande utbildningsminister i Göran Perssons regering, med ansvar för bland annat förskolan och vuxenutbildningen. Hon var även ungdomsminister. Efter det har hon varit en ledande figur i den socialdemokratiska riksdagsgruppen. Under förra mandatperioden var hon vice ordförande i socialutskottet och partiets talesperson i socialpolitiska frågor med ansvar för bland annat sjukvård, äldreomsorg och funktionshindersfrågor. Nu närmast har hon varit ordförande i utbildningsutskottet.

Fram till valet vill Hallengren bland annat fokusera på äldrefrågan.
– Äldrefrågorna är oerhört centrala och kommer ta mycket av min tid, sade hon vid presskonferensen och fortsatte:
– Jag vill att alla äldre som varit med och byggt upp det här landet ska känna trygghet. Vi har mer att göra men takten ökar för var dag.

Efter presskonferensen skickade vi på Anhörigas Riksförbund ett gratulationsbrev till ministern med en inbjudan till Anhörigriksdagen i maj.