2019 är det 10 år sedan lagen om stöd till anhöriga förtydligades. Enligt socialtjänstlagen är kommunerna skyldiga att erbjuda ett stöd till anhöriga. På Anhörigas Riksförbund hänvisar i princip dagligen personer som kontaktar oss att söka upp den lokala instansen för stöd till anhöriga i deras kommun.
Men hur ser det ut? Vem får stöd? Vad består stödet av? Hur tycker anhörigkonsulenter, chefer och politiker att det fungerar? Vad tycker de anhöriga? Når man ut med information till alla anhöriga, eller är det bara anhörig till vissa sjukdomstillstånd och funktionsnedsättningarna som får hjälp? Hur når man människor med invandrarbakgrund? Frågorna är många, men eftersom det saknas aktuella och systematiska utvärderingar, uppföljningar och statistik när det gäller just stödet till anhöriga har vi lite kunskap om hur det faktiskt fungerar.
Under 2019 genomförde Anhörigas Riksförbund en kartläggning av landets kommunala stöd till anhöriga för att ta reda på hur det fungerar, nu tio år efter förtydligandet i lagen. Projektet genomfördes under ledning av fil. Lic. Martina Takter med finansiering av Socialstyrelsen.
Klicka på bilden nedanför för att läsa hela kartläggningen.
Det finns även en kort sammanfattning i PDF-version här >>
Vår ambition är att detta ska bli en årligen återkommande rapport över statusen hos den svenska anhörigverksamheten.