Ring Anhöriglinjen: 0200-239 500

Linjen är öppen
Måndag - tisdag, torsdag - fredag 10.00 - 15.00
Onsdag och söndag 18.00 - 21.00

Jag vill hjälpa unga anhöriga att inte implodera

Jag var 21 år gammal när jag fick min första panikångestattack. Jag låg i min säng i studentrummet i den nya staden jag flyttat till. Jag skrek tills jag inte fick luft. Det kändes som att jag skulle implodera och som att allt jag inte pratat om till slut hade ätit upp mig och kvar blev ett stort svart hål i mitt bröst. Tystnadskulturen kvävde mig inifrån. För så var det, alla visste men ingen sa något. Jag är övertygad om att jag redan som barn lärde mig mönster, regler och strukturer, för jag visste att det där mörkaste mörka, det pratar vi inte om. Punkt.

Något hände med mig där och då. Det var som att den där implosionen startade en reaktion och en rörelse i mig och om jag ska vara helt ärlig pågår den fortfarande, 11 år senare. Det som började som en liten viskning inom mig har idag blivit till ett vrål och idag kan jag inte för mitt liv låta saker vara osagda. Mina känslospröt går i spinn när något ”hänger” i luften och jag bara måste ta upp det.

Jag tror på samtalet, på att vara ärlig och på att dela det som skaver. Jag har sett på nära håll vad samtal kan göra med relationer. Hur svårt och läskigt det än må vara, kan jag inte sluta prata. För det är mitt sätt att inte implodera. Kanske är det därför jag idag driver arvsfondsprojektet #vägraskuld, i ett försök att hjälpa andra att inte implodera.

Mitt mål är att #vägraskuld ska förändra förutsättningarna för unga anhöriga. Enligt lag ska varje kommun erbjuda anhörigstöd men i den kartläggning #vägraskuld gör visar det sig tydligt att det är väldigt få kommuner som väljer att vända sig till anhöriga under 18 år. Unga anhöriga får idag klara sig själva tills deras situation blir så pass svår att socialtjänsten kopplas in. Siffrorna säger sitt och konsekvenserna för både den enskilda individen och samhället är enorma.

Ju längre in i projektet vi kommer desto mer övertygad blir jag – vi måste fortsätta prata om allt det som skaver och jag tänker inte ge mig förrän unga anhöriga får det stöd de har rätt till.

Text: Lina Persson, Projektledare och initiativtagare #vägraskuld
Foto: Harald Nilsson


Vägra Skuld-projektet och Lina Persson kommer att framträda under Anhörigriksdagen 9-10 November. Läs mer och boka din biljett här >>

Det finns 1,3 miljoner anhöriga i Sverige

Med anhörig avses en person som vårdar, hjälper eller stödjer en närstående som behöver det på grund av fysisk eller psykisk ohälsa, ålder eller funktionsnedsättning.

   Läs mer

Det finns 1,3 miljoner anhöriga i Sverige
Bli medlem

Bli medlem

Med anhörig avses en person som vårdar, hjälper eller stödjer en närstående som behöver det på grund av fysisk eller psykisk ohälsa, ålder eller funktionsnedsättning.

   Läs mer

Anhörigas rättigheter

Anhörigas rättigheter

Anhörigföreningarna arbetar med en mängd olika saker på lokal nivå. Det kan bland annat handla om att stötta anhöriga, ordna olika aktiviteter och påverka lokala politiker.

   Läs mer

Anhörighandboken

Anhörighandboken

Anhörighandboken är ett teoretiskt och praktiskt verktyg för alla som vill veta mer om anhörigvård och anhörigstöd.

   Läs mer