Ring Anhöriglinjen: 0200-239 500

Linjen är öppen
Måndag - tisdag, torsdag - fredag 10.00 - 15.00
Onsdag och söndag 18.00 - 21.00

Anhörigveckan och Anhörigdagen 2022

Anhörigdagen är 6 oktober och denna dag hyllas ju tacksamt nog numer även internationellt. Anhörigveckan kallar vi den vecka som inkluderar 6 oktober, vilket betyder att Anhörigveckan i år infaller 3-9 oktober.

Årets tema är ”Nationella Anhörigstrategin”.

Hur anhörigas livssituationer kan vara i dagsläget och hur anhörigstrategin skulle kunna förändra livet i framtiden.

Anhörig är den person som inom familjen, släkten eller vänkretsen hjälper någon som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte klarar av vardagen på egen hand. Som anhörig kan man vara till exempel partner, förälder, barn, barnbarn, sammanboende, vän eller granne.

Under anhörigveckan 2022 vill Anhörigas Riksförbund uppmärksamma den Nationella Anhörigstrategin. Vi visar därför en film med en unik anhörigberättelse per dag i våra sociala-media-kanaler under hela veckan. Detta för att ge er en liten inblick i hur vardagen kan se ut för några av dessa miljoner anhöriga som strategin tagits fram för.
Berättelserna har ursprungligen publicerats i boken Uppdrag Anhörig som du kan beställa här nedan.
Beställ boken här>>

Se alla filmerna här nedanför:


 

Hör vad Lindha Holmqvist, anhörig och engagerad politiker, har att säga om nationella anhörigstrategin, anhörigperspektiv, stöd och hur man som anhörig kan tycka det är tufft att få ihop vardagen.

SE LINDHAS FILMKLIPP HÄR >>

 


Klicka här för att läsa vad Socialstyrelsen säger om anhöriga >>

Att ge vård och stöd till någon i sin närhet faller ofta inom ramen för det självklara. Därför är det heller inte helt lätt att inse att man själv är anhörig.

 


Många av våra medlemsföreningar arrangerar olika typer av event under Anhörigveckan och på europeiska Anhörigdagen 6 oktober.

Kika gärna in här och hitta en förening nära dig: Anhörigföreningar  och se vad de har på gång.

 


 

Vi samarbetar mycket med Nationellt Kompetenscentrum Anhöriga (NKA) och de erbjuder ett webinarium kl 10:00-12:00, 6 oktober.

Vill du veta mer? Här har du all information du behöver >>

 

 


 

Vår europeiska motsvarighet, organisationen Eurocarers, har det här året valt att lyfta jämställdhet som tema. Läs mer här: European Carers Day – Eurocarers

 


Behöver du råd och stöd i din situation som anhörig? Har du frågor om dina rättigheter? Vill du prata med en medmänniska? Anhörigas Riksförbunds Anhöriglinje finns till för dig.
Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon och bemannas av anhöriga med stor erfarenhet. I de fall det behövs hjälper vi dig att hitta rätt person för ditt ärende.

Varmt välkommen att höra av dig till oss på telefon eller e-post:
0200-239 500
info@anhoriglinje.se


 

Sprid gärna budskapet vidare! Reklamblad för denna digitala version av Anhörigveckan 2021 hittar du här:
Reklamblad för Anhörigveckan 2022 (A5-format digital användning)

Det finns 1,3 miljoner anhöriga i Sverige

Med anhörig avses en person som vårdar, hjälper eller stödjer en närstående som behöver det på grund av fysisk eller psykisk ohälsa, ålder eller funktionsnedsättning.

   Läs mer

Det finns 1,3 miljoner anhöriga i Sverige
Bli medlem

Bli medlem

Med anhörig avses en person som vårdar, hjälper eller stödjer en närstående som behöver det på grund av fysisk eller psykisk ohälsa, ålder eller funktionsnedsättning.

   Läs mer

Anhörigas rättigheter

Anhörigas rättigheter

Anhörigföreningarna arbetar med en mängd olika saker på lokal nivå. Det kan bland annat handla om att stötta anhöriga, ordna olika aktiviteter och påverka lokala politiker.

   Läs mer

Anhörighandboken

Anhörighandboken

Anhörighandboken är ett teoretiskt och praktiskt verktyg för alla som vill veta mer om anhörigvård och anhörigstöd.

   Läs mer