Ring Anhöriglinjen: 0200-239 500

Linjen är öppen
Måndag - tisdag, torsdag - fredag 10.00 - 15.00
Onsdag och söndag 18.00 - 21.00

16 nominerade kan bli Årets Anhörigkommun

PRESSMEDDELANDE 27 OKTOBER 2021

Ett nytt pris till den kommun som gör mest för anhöriga instiftas nu av Anhörigas Riksförbund. Och intresset för att nominera kandidater har varit stort. Juryn har haft inte mindre än 16 kommuner att välja mellan – från Simrishamn i söder till Östersund i norr. Vinnaren avslöjas på Anhörigriksdagen den 9–10 november. ”Det är fantastiskt roligt att så många kvalificerade kandidater nominerats av våra medlemmar och lokalföreningar”, säger Ann-Marie Högberg, förbundsordförande för Anhörigas Riksförbund.

Syftet med det nya priset Årets Anhörigkommun är att uppmärksamma en kommun som gjort väsentliga insatser för anhöriga. Detta ska i sin tur leda till att kommunerna sporras att förbättra sina insatser och ge förutsättningar att sprida goda exempel.

Inför den allra första utnämningen har följande kommuner nominerats: Alvesta, Bollnäs, Borås, Danderyd, Gävle, Hultsfred, Karlstad, Malmö, Nybro, Orust, Simrishamn, Skövde, Upplands-Bro, Upplands-Väsby, Vallentuna och Östersund.

– Det är viktigt och roligt att få lyfta fram en kommun som gjort väsentliga insatser för att förbättra anhörigas situation. Det behövs goda exempel och de förtjänar verkligen en utmärkelse! Juryn har ett både svårt, intensivt och roligt arbete med att utse en vinnare framför sig, säger Ann-Marie Högberg.

För att kunna utses till Årets anhörigkommun ska kommunen ha en verksamhet, eller gjort en speciell insats, som på ett tydligt sätt gynnar anhöriga. Det ska även finnas en tydlig funktion eller tjänst för stöd till anhöriga. Det kan till exempel vara en anhörigkonsulent eller motsvarande. Resurserna till anhörigstödet får inte heller ha minskats under de senaste två åren. Stödet ska omfatta anhöriga till såväl äldre som yngre närstående.

Vinnaren utses av en jury på fem personer, bestående av Ann-Margret Blomqvist och Anders Norrman, ledamöter i förbundsstyrelsen, Eva Sandström, Luleå och Lena Hultén, Göteborg, representanter för lokalföreningarna. Förbundets organisationsombudsman Anett Karlsson är sammankallande.

Text: Michael Nystås, Foto: Linnea Bengtsson

Det finns 1,3 miljoner anhöriga i Sverige

Med anhörig avses en person som vårdar, hjälper eller stödjer en närstående som behöver det på grund av fysisk eller psykisk ohälsa, ålder eller funktionsnedsättning.

   Läs mer

Det finns 1,3 miljoner anhöriga i Sverige
Bli medlem

Bli medlem

Med anhörig avses en person som vårdar, hjälper eller stödjer en närstående som behöver det på grund av fysisk eller psykisk ohälsa, ålder eller funktionsnedsättning.

   Läs mer

Anhörigas rättigheter

Anhörigas rättigheter

Anhörigföreningarna arbetar med en mängd olika saker på lokal nivå. Det kan bland annat handla om att stötta anhöriga, ordna olika aktiviteter och påverka lokala politiker.

   Läs mer

Anhörighandboken

Anhörighandboken

Anhörighandboken är ett teoretiskt och praktiskt verktyg för alla som vill veta mer om anhörigvård och anhörigstöd.

   Läs mer